Menu

Het verhaal van La Tricoterie

Van de stoelenfabriek naar de contacten fabriek


Stichting van een fabriek... links


In 2010 werkten Joëlle Yana en Xavier Campion al tien jaar aan hun project voor een atypische culturele locatie Getroffen door sociaal isolement en ervan overtuigd dat individualisme het kwaad van de eeuw is, droomden ze ervan een plek te creëren die gebaseerd is op ontmoeting en belangstelling voor de Ander, een oase waar publiek en disciplines elkaar kunnen ontmoeten.

Ze bezochten bij toeval een fabriek in het lagergelegen deel van Sint-Gillis, die weliswaar in slechte staat van onderhoud verkeerde, maar vol belofte was. Ze verzamelden enkele vrienden om zich heen (Thomas en Catherine Delvaux, Geneviève van Tichelen, Damien Roegiers, Emmanuel Donnet, Benoît Herssens), die de "breiers" van het eerste uur vormden. Zij richtten, met een flinke dosis onbewustheid, een coöperatie op (Théodore SC) om het project te lanceren en de utopie te huisvesten.

De “Contacten fabriek” ging van start en in de maanden daarna sloten zich meer dan veertig coöperanten aan.

Het gebouw huisvestte toen nog een meubelfabriek, na eerst een pastafabriek en daarna een schoenenfabriek te zijn geweest. Bijna drie jaar lang stapten vrijwilligers en medewerkers uit alle lagen van de bevolking in het avontuur en staken de handen uit de mouwen om de eerste fase van de renovatie te begeleiden. We kunnen hen nooit genoeg bedanken : zij hebben het mogelijk gemaakt dat het project tot bloei kon komen en dat La Tricoterie op 6 maart 2013 kon worden geopend.

Tijdens deze verschillende renovatiefasen hebben we geprobeerd de industriële ziel van deze eeuwenoude plek te behouden door de 1600m² van het gebouw te renoveren met behoud van de originele architecturale elementen, maar ook door de nodige upgrades uit te voeren om het publiek te ontvangen, door een maximum aan daglicht in te brengen en door de energieproblematiek te optimaliseren. Deze renovatie werd uitgevoerd door talrijke ambachtslieden en kunstenaars die ook bijdroegen tot de ontwikkeling van een unieke en coherente esthetiek, met name wat het meubilair en de uitrusting betreft.

De eerste twee exploitatiejaren waren vreugdevol, chaotisch en vol verrassingen. Iedereen moest hard werken en nieuwe vaardigheden leren. Maar dankzij een opmerkelijke collectieve energie, bleef de boot drijven.

Na vijf jaar opening, werd het project gestructureerd : de coöperatie Théodore, eigenaar van de gebouwen, werd de enige organisator van de evenementen- en cateringactiviteiten van het project, terwijl La Tricoterie vzw als enige verantwoordelijk werd voor de sociaal-culturele programmering. Er werd een organigram opgesteld, het project werd professioneler en de diensten, vaardigheden en expertise werden gediversifieerd.


2021 : het nieuwe begin


In 2021 is La Tricoterie aan haar "Nieuwe Begin" : begonnen : na een grote inzamelingsactie is de coöperatie gegroeid van 47 naar 342 coöperanten en heeft zij meer dan 500.000 euro ingezameld. Dankzij deze fondsen heeft de coöperatie het laatste stukje van de oude industriële fabriek kunnen kopen : een gebouw van 800m² dat pal naast het eerste gebouw ligt dat in 2010 werd aangekocht.

Na meer dan anderhalf jaar werk (in COVID-tijd !) werden de nieuwe ruimtes van de Tricoterie op 16 september 2022 ingehuldigd. Het publiek kon toen kennismaken met het pronkstuk van deze renovatie : le Boudoir, een vitrine met 150 plaatsen en een optimale akoestiek bestemd voor klassieke muziek, onversterkte lichte muziek en theater. Het ontwerp werd uitgevoerd door Jeannot Gillis, ingenieur en medewerker, en door Bernard André, architect, maar ook met de belangrijke bijdrage van ons hele team. Ook de akoesticus Daniel Léon gaf waardevolle adviezen.

Op de eerste verdieping bevat het nieuwe gebouw nu nog een nieuwe zaal, le Grenier, evenals twee groene daken en voorzieningen die bijna alle ruimtes van de Tricoterie toegankelijk maken voor mensen met beperkte mobiliteit.


La Tricoterie, is vandaag...


... meer dan 1600m²
... 7 ruimtes gewijd aan onze programmering en beschikbaar voor verhuur
... meer dan 100 werknemers per maand
... meer dan 500 activiteiten per jaar
... meer dan 85.000 mensen komen elk jaar door onze deuren !

Ons project won de Social Economy Award in 2016, en we blijven elke dag groeien, trouw blijvend aan onze filosofie en waarden. Het zijn de prachtige ontmoetingen die we de afgelopen tien jaar hebben mogen maken die dit prachtige menselijke avontuur mogelijk hebben gemaakt. Dank aan iedereen die ons al jaren steunt en onze "contacten fabriek” zijn volle betekenis geeft !

Onze filosofie

Onze "Contacten fabriek" is veel veranderd sinds de opening in 2013, maar we blijven altijd op koers door onze waarden goed voor ogen te houden en de filosofie van ons project nooit uit het oog te verliezen.

Toen we het project lanceerden, schreven we een "manifest" dat de eerste jaren als kompas diende. De filosoof Edgar Morin was hiervoor de inspiratie.


Duurzame ontwikkeling


Duurzame ontwikkeling is de fundamentele waarde waarop La Tricoterie is gebouwd. Een duurzaam project creëren betekent voldoen aan de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Het is ook het idee om betekenis en duurzaamheid te vinden in alle dimensies van het project : de renovatie van het gebouw, de evenementenpraktijk, de voorgestelde voeding, het economische model, de invoeging in een wijk en de participatieve dimensie.

Het is dus een ecologische, maar ook een sociale en economische verbintenis die van La Tricoterie een plaats "in transitie" maakt.

Ontdek hier wat wij doen op het gebied van duurzame ontwikkeling!

Poëtische leven


Naast duurzame ontwikkeling bevorderen wij wat Edgar Morin een "poëtische" relatie met de wereld, noemt, die ons volgens hem in staat stelt echt te leven. Het idee is om niet altijd in de prestatie en de gekwantificeerde meting ervan te zitten.

De tijd nemen om met elkaar te praten (uitwisseling, debat), te eten (slow food, gezelligheid), culturen te ontdekken en mensen te ontmoeten, deel te nemen aan creatieve of filosofische workshops... kortom, al deze praktijken leiden niet tot materiële verrijking, maar dragen bij tot de persoonlijke ontwikkeling van het individu.

De centrale plaats van de kunsten in ons project sluit ook aan bij deze notie van "noodzakelijke" vrije tijd.


Het herontdekken van betekenis


Zoals vele burgerbewegingen, ontstaan als reactie op de uitwassen van het ultraliberalisme en een hyper-geïndividualiseerd maatschappijmodel, hebben wij de behoefte gevoeld om zin te vinden en te handelen door bij te dragen tot de verandering van de wereld waarin wij leven. In het spoor van de beweging van de verontwaardigden maar ook in het meer algemene kader van duurzame ontwikkeling, willen wij oplossingen zoeken en bouwers worden, "breiers" van een nieuwe samenleving.

Wij geloven dat deze maatschappelijke herbezinning een terugkeer naar zingeving, verantwoordelijkheidszin van burgers en bedrijven en een bewustere manier van leven vereist.

Nos partenaires

Commission Communautaire Française
Quality Nights
Brasserie de Silly
FWB
Georges Yana Conseil
Comedien.be
Photo Gallery
Article 27
Vertige
visitbrussels Awards.